(1906 ~ 1999) Да бъдеш весел, но не и смешен 

...
(1906 ~ 1999) Да бъдеш весел, но не и смешен 
Коментари Харесай

Няма по-красива „музика у човека” от скромността ♥ Дмитрий ЛИХАЧОВ

(1906 ~ 1999)

Да бъдеш радостен, само че не и смешен 

Някога се е считало за непристойно да показваш пред другите, че имаш неприятности, че си трагичен. Човек не бивало да натрапва на близките неприятното си въодушевление и в тъгата си е бил задължен да се държи почтено, да се отнася с всички еднообразно, да не се самовглъбява и по опция да бъде привлекателен, даже радостен. Умението да се държиш почтено, да не натрапваш огорченията си на окол-ните, да не им разваляш настроението, да бъдеш непрекъснат в връзките си, постоянно да си привлекателен и радостен – това е огромно и същинско изкуство, което оказва помощ да живееш в обществото, както оказва помощ и на самото общество.

Но доколко можеш да бъдеш радостен? Шумната и натрапчива забава уморява близките. Вечно „ бълващият ” остроти юноша не възприемат като човек с почтено държание. Той се трансформира в шут, а това е най-лошото, което може да се случи с някого в обществото и в последна сметка приказва за липса на възприятие за комизъм. 

Не бъдете смешни! 

Да не бъдеш комичен, е освен умеене да се държиш, само че е и симптом за разум. 

Човек може да бъде комичен във всичко, даже в метода на обличане. Ако мъжът прекомерно грижливо сортира връзка към ризата си и риза към костюма си, той е комичен. Прекалената угриженост за външността проличава незабавно. Човек би трябвало да поставя грижи и да се облича с усет, само че при мъжете това не трябва да минава нужните граници. Прекалено загриженият за своята осанка мъж е противен. За дамата е по-различно. Но в облеклото на мъжете модата следва да бъде единствено загатната. Идеално чиста риза, лъснати обувки и подобаваща, непретенциозна вратовръзка – това е задоволително. Костюмът може да бъде остарял, само че не и измачкан. 

Когато разговаряте с други хора, умейте да ги изслушвате, да помълчите или подходящо да се пошегувате. Не се разполагайте нашироко, а заемайте допустимо по-малко място. Не се облягайте с лакти на масата по време на ястие, тъй като ще притесните съседа си, и не се престаравайте да бъдете „ душата на компанията ”. Спазвайте във всичко мярка, не натрапвайте даже другарските си усеща. Не се измъчвайте, в случай че имате някакъв физически минус. Ако заеквате, не мислете, че това е прекомерно неприятно. Сред заекващите хора се срещат превъзходни оратори. Един от най-хубавите лектори в славещия се с красноречивите си преподаватели Московски университет историкът В. О. Ключевски е заеквал. Лекото късогледство придава експресивност на лицето, а накуцването – на придвижванията. Не се тормозете, в случай че сте свенлив. Свенливостта е доста блага и напълно не е смешна. Тя става смешна, в случай че прекомерно се стараете да я преодолеете и се срамувате от нея. Бъдете естествени и снизходителни към своите дефекти. Не страдайте поради тях. Няма нищо по-лошо от това да се развие у индивида „ комплекс за непълноценност ”, а дружно с него – озлобеност, злост и злоба към другите. Тогава човек губи най-хубавото у себе си – добротата. 

Няма по-красива музика от тишината – тишината в гората. Няма по-красива „ музика у индивида ” от скромността, от умеенето да помълчиш, да не се самоизтъкваш. Няма нищо по-неприятно и неуместно в образа и държанието от важниченето и непотребния звук. Няма нищо по-смешно у мъжа от прекомерната угриженост за костюма или прическата, от пресметнатите придвижвания и „ фонтана ” от смешки и анекдоти, изключително в случай че се повтарят. 

Пазете се от това да не бъдете смешни. Старайте се да бъдете скромни и тихи. 

Никога не се отпускайте, дръжте се естествено и уважавайте тези, които ви заобикалят.

Ето няколко съвета за неща, на пръв взор второстепенни – за държанието и външността ви, които се отнасят и за вашия нравствен мир: не се опасявайте от физическите си дефекти. Отнасяйте се към тях с достолепие и ще бъдете елегантни. 

Имам позната госпожица, която е леко прегърбена. Честна дума, не се изтощавам да се удивлявам на изяществото й, когато я срещам при откриването на галерия в някой музей (там се срещат всички, по тази причина тези дни са празници на културата). 

И още нещо, може би най-важното – бъдете откровени. Който се пробва да лъже другите, лъже на първо място себе си. Той наивно счита, че са му повярвали, а в реалност хората са се държали с него просто учтиво. Но лъжата постоянно се усеща, тя се саморазкрива и лъжецът става освен противоположен, по-лошо, той става комичен. 

Не бъдете смешни! Искреността е красива дори в случай че си признаете, че преди този момент сте излъгали по някакъв мотив и обясните за какво сте го създали. Така ще поправите ситуацията. Вие ще бъдете почитан и ще покажете своя разум. 

Скромността и искреността, неналичието на искания в държанието и в облеклото – ето най-привлекателната „ форма ” у индивида, която се трансформира в негово най-изискано „ наличие ”.

Избрано от: „ Писма за положителното и прелестното ”, Дмитрий Лихачов, ДИ „ Народна култура ”, 1986 година
Снимка: philologist.livejournal.com, Момент истины

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР